četvrtak

Šaren torta od jagoda

Sastojci :

Tijesto:
125 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
na vrh noža soli
100 g maslaca (sobne temperature)
2 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 – 120 ml hladnog mlijeka

Krema I:
300 g svježih ili smrznutih jagoda
50 g šećera
5 listova bijele želatine (7,5 g mljevene želatine)

Krema II:
10 listova bijele želatine (15 g mljevene želatine)
750 g čvrstog jogurta 3,5% m.m.
120 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
300 ml slatkog vrhnja za šlag (bez šećera)
2 – 3 žlice soka od limuna
300 g svježih jagoda
Ukrašavanje:

200 g svježih jagoda
½ vrećice bijelog preljeva za torte
100 – 150 ml slatkog vrhnja za šlag
Šarena torta od jagoda – Priprema:

Tijesto:
Pećnicu zagrijati na 200 °C. Dno kalupa za torte (26 ili 28 cm) prekriti papirom za pečenje. Brašno, prašak za pecivo i sol staviti u veću posudu i izmiješati. Maslac narezan na listiće, jaja, šećer i vanilin šećer dodati mješavini brašna te mikserom kremasto izraditi (2 – 3 minute). Tijesto staviti u kalup, izravnati i peći oko 18 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan biskvit prebaciti na tanjur za tortu, oko biskvita položiti obruč kalupa i biskvit preliti hladnim mlijekom.

Krema I:
Smrznute jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili svježe jagode očistiti, oprati i narezati. Zatim u mikseru jagode zajedno sa šećerom usitniti (ispirirati) te kroz fino cjedilo protisnuti. 5 listova želatine u hladnoj vodi omekšati.  Želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. 4 žlice piriranih jagoda izmiješati sa želatinom i nastaviti na štednjaku miješati, sve dok se ne dobije glatka, tekuća masa. Želatinu odmah umiješati u ostatak piriranih jagoda i kremu ostaviti sa strane.

Krema II:

Želatinu u hladnoj vodi namočiti. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Jogurt, šećer, vanilin šećer i sok od limuna dobro mikserom izmiješati. Želatinu  ocijediti i na laganoj vatri zajedno s 2 žlice jogurta rastopiti. Uz neprestano miješanje dodati masi od jogurta. Zatim dodati tučeno slatko vrhnje te metlicom za snijeg kremu dobro izmiješati.

300 g jagoda oprati i očistiti. Zatim jagode prerezati po pola i polovicama jagoda obložiti rub kalupa, s tim što rezana strana treba biti prislonjena uz obruč. Jogurt kremom namazati biskvit, na jogurt kremu stavljati hrpice kreme od jagoda i vilicom šarati, da ima izgled kao mramor. Zatim ponovo staviti malo jogurt kreme, hrpice jagoda, vilicom prošarati , završiti jogurt kremom te  kremu izravnati.

Ukrašavanje:
Jagode narezati na ploške. Ploške slagati po površini kreme u krug i to početi slaganje s vanjske strane prema unutra. ½ vrećice preljeva za torte pripremiti prema uputi i tortu tanko premazati. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan oprezno nožem tortu odvojiti od obruča i obruč ukloniti. Slatko vrhnje čvrsto izraditi i biskvit skriti – ukrasiti zvjezdicama od šlaga.
  • Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)


Nema komentara:

Objavi komentar