utorak

Djetelina pecivo

Sastojci:
600 g brašna
1,5 žličica soli1 žlica šećera
1 žlica suhog kvasca
1 žlica kiselog vrhnja (pavlake)
1 dl ulja
oko 2 dl mleka
1 jaje
po želji salame
1 jaje (za premaz)
po želji sjemenke za posipanje



Priprema:
Prosjati brašno, i dodati sve suhe sastojke, kiselo vrhnje, ulje i dodajući postepeno toplo mlijeko umijesiti tijesto (da ne bude previše tvrdo ni previše mekano). Umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga na toplom da raste.
Razvući koru i vaditi krugove. Narezati salamu. Staviti jedan krug tijesta na stol, prekriti salamom, pa preklopiti drugim tijestom. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi sastojci.
Sjekačem zasjeći tijesto na osam trokuta (ne rezati skroz prema sredini). Uzimati prstima po dva trokuta, jedan okrenuti u lijevo, a drugo do njega u desno da se spoje na sredini (kao u galeriji slika). Nastaviti spajanje dva i dva dijela, dok se ne dobije “djetelina” s četiri lista.



Slagati “djeteline” u pleh obložen pek-papirom i ostaviti da se odmaraju, dok se pećnica ne ugrije. Temperaturu prilagodite svojoj pećnici (kod mene je to na 200 ºC, pa pred kraj smanjim malo).
Premazati peciva umućenim jajetom, pa posuti sjemenkama po izboru…Peći u zagrijanoj pećnici dok peciva fino ne porumene.
  • Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
Recepti svijeta


Nema komentara:

Objavi komentar