petak

Rolat sa malinama

Sastojci:
150 g brašna
150 gr šećera
5 jaja
2 kom učvršćivača pjene
1 kesica vanilinog šećera
prašak za pecivo
3 kašike šećera u prahu
300 gr zamrznutih malina
400 gr šlag kreme

Priprema:
Rernu, prije svega, zagrijati na 200 stepeni. Jaja odvojite na belanca i žumanca, od belanjaka napravite čvrst šlag zajedno sa šećerom. Šećer mora dobro da se istopi. U pjenu dodajte žumanjke, brašno i na vrh noža prašak za pecivo. Sve to dobro izmiješajte. Tijesto rastočite po tepsiji obloženoj masnim papirom. Pecite u rerni oko 10 minuta.




Pečeno tijesto izvadite iz rerne i odmah ga izvrnite na kuhinjku krpu po kojoj ste prije toga posuli šećer. Masni papir odstranite prije nego što tijesto namotate u rolat i ostavite da se tako hladi.

Šlag sa učvršćivačem pjene i vanilinim šećerom dobro umiješajte. Maline dodajte i blago ih umiješajte da ostanu komadi. Tijesto koje ste prije zamotali sada odmotajte i napunite ga šlagom u koji ste prije dodali maline. Ponovo sve umotajte u rolat i pospite šećerom u prahu.

Naravno, rolat možete još dodatno ukrasiti ako vam je ostalo nekoliko malina ili nekih drugim ukrasnim sastojcima. Najbolje je da sačekate da se rolat sa malinama ohladi prije nego ga budete služili...
  • Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)


Nema komentara:

Objavi komentar