Sastojci za tijesto:
- 1 kg brašna
- voda
- kašičica soli
Fil :
- 0,5 kg krompira
- 0,5 kg pilećih prsa
- glavica luka
- so
- biber
- vegeta
- ulje
Priprema pite: Tijesto razvuci,zati krenuti s jedne strane tijesta i početi redati uz rub fil, zatim ga urolati par krugova, te odvojiti urolovani fil od ostatka razvijenog tijesta. Urolovani fil poceti uvijati u krug ili neki drugi oblik zavisi od posude u kojoj se peče. I sve tako ponavljati dok se ne potroši fil i tijesto.
Pitu staviti da se peče pola sata na oko 250 stepeni,povremeno pregledati.
Pri kraju pitu izvaditi i zaliti zaljevom koji se priprema tako što se u vodu doda ulje i so, da prokuha, potom se pita zalije, i ponovo vrati u rernu na pečenje nekih 2-3 minuta ali na nižoj temperaturu, oko 100 stepeni.
Nakon toga pitu izvaditi, posuti istopljenim kajmakom i služiti.
Vaša pita je spremna,dobar tek.
Nema komentara:
Objavi komentar