Tijesto :
- 400gr brašna
- 150gr maslaca-otopiti
- 3 žumanjka
- 2 kašike kiselog vrhnja
- mlijeko -po potrebi,oko 100ml,mozda malo manje
- 100gr šećera
- 15gr svjezeg kvasca(7gr suhog)
- limunova korica
Fil:
- 3 bjelanjka
- 100gr šećera
- 200gr oraha
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica ruma
- pekmez od šljiva
- nutella
-Ramutiti kvasac u malo toplog mlijeka i kašiku šećera,te malo brašna,ostaviti na stranu da se kvasac aktivira.
-Brašno prosijati u dublju zdjelu ili zdjelu
od miksera ako cete u njoj raditi tijesto..ja radim tako jer tijesto umutim
mikserom.
-U ostatak mlijeka dodati
zumanjke,secer,otopljeni maslac,narendanu koricu limuna,vrhnje i aktivirani
kvasac...sve lijpo umutiti,da se dobije kompaktno tijesto..doraditi rukom
,pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se udupla volumen.
-Orahe krupnije samljeti..ponekada mi treba
vise oraha nego sto sam napisala,sve zavisi kako se samelju.
Nadoslo tijesto premijesiti,podijeliti na dva
ili vise dijelova,opet zavisi koliko velike brkove hocete.
-Razviti pravougaonik i premazati najprije pekmezom od sljiva,zatim nutellom,saviti krajeve ka unutrasnjosti ali ostaviti mali prolaz..znaci tijesto se NE
dodiruje.
-Filom napunim taj prolaz ,poravanam i ostavim
da se kolac malo odmori i naraste....nece puno ali mora malo odstojati prije
pecenja.
-Ako zelite tijesto premazite zumanjkom,ali ne
mora jer se odozgo posipa secerom ili prelije cokoladnom glazurom.
OdgovoriIzbrišistrasno,kako ste neljubazni i sebicni...kako ste sebi dozvolili da uzmete sliku koju niste napravili?za recept razumijem ali slika je moje vlasnistvo ....