Za koru:
4 jajeta
100 g šećera
50 g gustina
50 g brašna
2 žlice kakaa
Za kremu:
7,5 dl mlijeka + 3 dl mlijeka za natapanje
2 pudinga od vanilije
2 kašike brašna
250 g margarina
150 g šećera
150 g šećera u prahu
100 g čokolade
2 žlice ruma
2 kutije ”jaffa” keksa
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
0,5 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
1.Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postupno
dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom kako bi se dobila gotovo
bijela smjesa.
3. Pomiješati snijeg od bjelanjaka i umućene žumanjke, dodati brašno, gustin,
kakao i polako promiješati. Pravokutnu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Uliti
u nju pripremljenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne
porumeni.
Krema:
1. U manju posudu uliti 6 dl mlijeka, dodati 100 g šećera i ostaviti da
proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, puding od vanilije i brašno. Dodati u
proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje
dok se ne zgusne.
3. U drugoj posudi umutiti šećer u prahu i omekšani margarin. Pomiješati s
ohlađenim pudingom i umutiti mikserom.
4. Dobivenu kremu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu
čokoladu i promiješati.
Završni postupak:
1. U manjoj posudi pomiješati 3 dl mlijeka, 50 g šećera i rum.
2.Preko pečene kore premazati kremu od vanilije pa poslagati ”jaffu”
natopljenu pripremljenom smjesom od ruma. Premazati čokoladnom kremom i odozgo
prekriti biskvitnom korom.
3. Izlomljenu čokoladu za kuhanje i slatko vrhnje otopiti na pari te preliti
preko biskvita.
Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u desnom gornjem uglu. Hvala vam puno i dobar tek :)
Nema komentara:
Objavi komentar