Sastojci:
- 0,5 kg bijelog pšeničnog brašna
- 0,5 kg crnog pšeničnog brašna
- 250 grama kajmaka ( pola od toga istopiti, a pola će služiti za mazanje)
- voda
- so
Priprema:
- Crno i bijelo brašno pomiješati i dodati so. Zatim ukuhati tijesto, te ostaviti ga da odstoji pola sata kako bi postalo mekano da bi se moglo razvlačiti.
- Razvući tijesto u što tanju jufku.
- Nakon toga jufku motati tako da je prilagodite kalupu u kojem će se peći (u našem slučaju to je okrugla tepsija) te posipati sa rastopljenim kajmakom i uljem. Kada se smota, onda se postavi u tepsiju koja je prethodno nauljena i posuta sa malo kajmaka.
- Staviti u zagrijanu rernu da se peče sve dok ne porudi, nekih 45 minuta, povremeno pregledati.
- Kada je maslenjak pečen, vadi se iz rerne i zalije vrelom vodom u koju je prethodno dodano soli..
- Nakon toga premazati maslenjak kajmakom i dodati prilog po želji
Vaš maslenjak je gotov, dobar tek.
Ako vam se svidio tekst molimo vas da nas podržite i pratite na Facebook stranici, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala
Nema komentara:
Objavi komentar