Prhko tijesto:
- 400gr brasna
- 200gr maslaca
- 50gr secera
- 2 zumanjka
- 180gr kiselog vrhnja
- 1 prasak za pecivo
- naribana korica od 1-og limuna
Kremasto umutiti margarin sa zumanjcima i
secerom(moze i vanilin secer),zatim umijesati vrhnje i naribanu limunovun
koricu.
Brasno
sa praskom za pecivo prosijati pa dodati u smijesu zumanjaka i
secera..napraviti prhko tijesto.
Ostaviti na hladnom mijestu oko 30 minuta..ja nisam jer mi se zurilo,stajalo je
u zamrzivacu dok sam napravila fil.
Fil:
- 300gr mljevenih oraha
- 250gr secera +vanilin secer
- 1ooml vrelog mlijeka
- 2 zlice ruma
- 2 bijelanjka-napraviti cvrsti snijeg
Mlijeko pustiti da zavri,pa njime preliti
mijesavinu oraha,secera,dodati rum i cvrsto tuceni snijeg,pa ostaviti da se
prohladi.
Tijesto podijeliti na tri dijela,moze i dva ,ali ja vise volim na tri kako je i
u originalu,jer se dobiju fine male orahnjace koje su jako lijepe za oko a
ukusne za nebce.
Sada svaki dio tijesta razviti,koliko mozete,ali ne pretanko,jer ce pucati
prilikom pecenja(meni jeste jedna pukla )premazati filom(koji otprilike isto
podijelite na 3 dijela da bude podjenako fila u svim orahnjacama ),pa zarolati
i staviti u tepsiju za pecenje.
Tako sve tri i stavite peci na 200C oko 30 minuta.
Pecene posuti prah secerom ili ohladite pa
prelijte cokoladnom glazurom.
Dobar tek :)
Nema komentara:
Objavi komentar