Sastojci:
- 1 šolja mlijeka
- 1 šolja vode
- 2 kašike putera
- 1 kašika šećera
- 1 ½ kašičica soli
- 5 ½ šolje brašna
- 1 kesica germe
- 1 žumance
- 1 kašika vode
- Pomiješajte mlijeko sa puterom i soli u šerpici i pustite da provrije.
- Sklonite sa strane i sačekajte da se ohladi.
- U velikoj posudi pomiješajte brašno i germu.
- Naspite mlijeko i miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
- Mijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi 10-ak minuta.
- Stavite ga u namašćenu posudu i pustite da naraste 1h.
- Rukama oblikujte 12 lotica i st5avite ih u tepsiju.
- Rukom lagano spljoštite hljepčiće i ostavite da narastu 20-ak minuta.
- Umutite žumance sa vodom i premažite hljepčiće.
- Pecite 10 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
- Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
domacica.com
Nema komentara:
Objavi komentar