Potrebno za koru:
-3 jaja
-12 kasika secera
-12 kasika ulja
-15 kasika mlijeka
-15 kasika brasna
-1 pr.za pecivo
- 2 kasike kakaa
1 kasika rogaca/ili mljevenih oraha
+ dodatne 3 kasike mlijeka za crni dio
Krema:
-700ml mlijeka
-2 pudinga od vanilije
-150gr margarina/putera
+tegla visanja/ili 200gr svjezih
Glazura:-ganache krema:
-200ml slatkog vrhnja za slag
-100,a mozete i 200 gr cokolade
Priprema kore:
-Jaja i secer dobro izmiksati,dodati ulje,mlijeko,te na kraju brasno,pr.za pecivo,
-Smjesu podijeliti na dva dijela,pa u jedan dio dodati kakao i rogac a drugi treba ostati bijel
-U pouljenu i pobrasnjenu tepsiju istresti prvo bijeli dio,peci ga u zagrijanu rernu nekih desetak minuta,pa ga izvaditi
-Po polupecenom bijelom dijelu poredati iscijedjene visnje,i po visnjama istresti smedji dio smjese
-Vratiti u rernu i sve skupa peci do kraja
-Vruci kolac zaliti sa preostalim sokom iz visanja.Otprilike nekih 100ml/pola case soka je dovoljno
Priprema kreme:
-Skuhati puding na uobicajen nacin,naravno uz dodatak 8 kasika secera..
-ostaviti da se ohladi pa mu umijesati margarin koji je prethodno omeksao na sobnoj temp.
Kremu premazati po zalivenom kolacu,po kremi preliti ganache kremu i ostaviti da se hladi najmanje par sati
Ganache krema:
-Vrhnje staviti na vatru,i cim osjetite da hoce da provri skinite s vatre
-U vrelo vrhnje mijesati izlomljenu cokoladu dok se ne skroz ne istopi i ne sjedini u jednolicnu masu..to bila krema
Eh,ona se ,kao sto rekoh u dijelu za kremu..preliva preko kreme i ostavlja da se hladi dok se kolac dobro ne stisne a kore izmedju budu socne.
- Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
Nema komentara:
Objavi komentar