petak

Torta sa sirom

Potrebno:
Kora:
200 g mljevenih „Petit beurre“ keksića (može i Digestive)
150 g maslaca
2  šećera u prahu

Krema
500 g  svježeg sira
3 jaja
3 kašike šećera u prahu
sok od limuna (po ukusu)

Glazura
2 kisela vrhnja (ja sam stavila 2 case kisele pavlake)
3 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer


Priprema:
1. Staviti pecnicu grijati na 200°C.
2. U mljevene kekse dodati šecer i sve pomiješati s otopljenim maslacem.
3. Kalup za pecenje na donjoj plohi obložiti papirom za pecenje, a stranice namazati maslacem.
4. Smjesu s keksicima dobro i ravnomjerno utisnuti u kalup i staviti u pecnicu na 5 minuta! Izvaditi i staviti da se hladi 15- ak minuta.

5. Smanjiti pecnicu na 175 °C.
6. Izmiksati  sir  u kremastu smjesu (bez grudica)(ja sam ovdje duze mutila mikserom dok se skroz sir nije pretvorio u kremstu smjesu svilenkaste strukture) dodati šecer, a potom (i dalje miksajuci) jedno po jedno jaje. Na kraju dodati po želji soka od limuna (ja sam iscjedila pola limuna, pa sam dodavala malo po malo, do željenog okusa).(i ja sam dodala samo pola limuna i bilo je dovoljno)
7. Na tople kekse polako i ravnomjerno izliti žutu kremu od sira . Lagano protresti da mjehurici zraka izadju van.
8. Smanjiti temperaturu u pecnici na 170 °C i staviti peci tocno 20 minuta (ne duže, da bi žuta krema ostala bez grudica i kremaste strukture). Tokom pecenja ne otvarati pecnicu!
9. Pažljivo izvaditi iz pecnice (jako je mekano sve skupa, pogotovo sredina) i ostaviti hladiti najmanje 30 minuta.
10. Za to vrijeme izmiksati pavlaku, šecer i vanilin šecer u glatku smjesu i polako preliti na toplu žutu kremu od sira , te poravnati špatulom bez vecih pritisaka (jer je žuta krema i dalje jako mekana).
11. Sve zajedno staviti u pecnicu na 150 °C još 5 minuta (paziti da bijela krema ne požuti).
12. Iskljuciti pecnicu, otvoriti vrata i ostaviti još malo unutra. Izvaditi (još uvijek je jako mekana, ali ne brinite, jer ce se sve stisnuti), ohladiti na sobnoj temperaturi, a kad se ohladi staviti u hladnjak prektiveno alu- folijom na najmanje 4h (najbolje preko noci) da se potpuno stisne, jer u protivnome necete moci rezati.''

  • Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar