- 200gr maslaca(margarina)
- 500gr brasna
- 200gr secera
- 1/2 praska za pecivo(vrecica je od 13gr.)
- 1 jaje,
Nadjev od maka
- 500gr mljevenog maka
- 500ml.mlijeka
- 200gr secera
- 1 zlicica cimeta
- 80gr gustina
- 2 jaja
- 4 zlice ulja
Nadjev od sira
- 1 neprskan limun,korica i sok od 1/2 limuna
- 50gr maslaca,otopiti ili(4 zlice ulja)
- 300gr secera
- 3 jaja-odvojeno
- 40gr gustina
- 750gr svjezeg kravljeg sira
Priprema:
Pomijesati brasno s praskom za pecivo i u
njemu razmrviti margarin(maslac).
Dodati jaje, secer, te izraditi prhko tjesto.
(dobiju se fine mrvice)ako bas hocete tijesto da se ioblikuje morate dodati malo hladne vode.
Ostaviti na hladnom pola sata, razdijeliti u dva dijela
te polovicu staviti u zamrzivac, a drugu polovicu
tijesta u hladnjak/frizider.
NADJEV OD MAKA
Zagrijati mlijeko sa secerom i cimetom, dodati mak sa pomijesanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta.
Maknuti s vatre i dodati razmucene zumanjke, a u ohladeno snijeg od bjelanjaka.
NADJEV OD SIRA
Izmijesati zumanjke sa secerom i gustinom.
Primjesati sir, naribanu koricu od limuna i sok od limuna,otopljen maslac,te
cvrsti snijeg od bjelanjaka.
Tijesto iz hladnjaka/frizidera, razvaljati na velicinu pripremljenog lima u kome ce se peci(32×40 cm). Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira.
Tijesto iz zamrzivaca krupno naribati na kolac i sve zajedno peci na 180C, oko 50minuta.
Ohladen kolac posuti secerom u prahu.
- Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
Nema komentara:
Objavi komentar