srijeda

Crno bijele kifle

Sastojci za tijesto:
1 kg brašna
250 ml mlijeka
200 ml ulja
1 pekarski kvasac
1 prašak za pecivo
+ 100 g čokolade

Sastojci za šerbet:
500 g šećera
1 l vode
sok od jednog limuna

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da naraste. Podijeliti ga u 2 lopte. Prvu ostaviti takvu kakva jeste, a u drugu, prije nego što oblikujete loptu od tijesta dodati otopljenu čokoladu. Potom obje lopte podijeliti na još dvije radi lakše pripreme. Razviti bijelu koru (jufku), a potom smeđu pa je postaviti je preko bijele. i još jednom preći oklagijom, da se slijepe. Sjeći trokute i motati kifle. Postupak ponoviti i sa preostale dvije kore s tim da prvo da prvo razvlačimo smeđu koru i na nju lijepimo belu. Poslagati kifle na lim za pečenje, ostaviti da odmore i peći u zagrijanoj pećnici. Ostaviti ih da se ohlade. U međuvremenu skuhati šerbet. Ohlađene kifle preliti sa vrućim šerbetom i ostaviti da upiju.


  • Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)

Recepti svijeta

Nema komentara:

Objavi komentar