Kora (28cm):
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 2 ravne kašike gustina
- 1 kašika ulja
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- i još 80 g lešnika pečenih, oguljenih i krupno mlevenih ili sitnije seckanih
- 115g nutelle
Fil:
- 4 žumanca
- 190g šećera
- 750ml mleka
- 80g gustina
- 40g puding od vanile Dolcela
- 150gmaslaca
- 150g čokolade 40 % kakaa
- 100g slatke pavlake
- i još: mirror glaze
Priprema :
Kora:
Svi sastojci da su sobne temperature.
Ugrejati rernu na 170 C (ventilator) ili 180 klasična rerna.
Sa malo soli umutiti mikserom belance u šne, paziti da ne pukne pena. Dodavati 1 po 1 kašiku šećera. Dodati u tankom mlazu ulje pri srednjoj brzini miksera. Prosejani gustin i prašak za pecivo dodati i ručno izmešati sa varjačom.
Ispečene, oguljene i ja stavim u secko isitnim na sitnije, rasporediti jednako na pleh koji je obložen papirom za pečenje i premazan hladnim margarinom. Preko lešnika rasporediti sneg od belanaca, poravnati i peći oko 15-20 minuta do tzv. suve čačkalice. Vruću koru polako prevrnuti na žicu za hlađenje pa odlepiti papir za pečenje i namazati nutelom preko lešnika. Ostaviti da se ohladi.
Fil:
Svi sastojci za fil da su sobne temperature.
Od mleka izdvojiti 2,25 dl, ostatak staviti da provri u lonac za kuvanje na pari.
Žumanca i šećer mikserom umutiti dok ne pobele. Gustin i puding prosejati i promešati sa 2,25 dl mleka, to polako dodati u žumanca svo vreme miksreom mutiti.
Kad mleko provri dodavati jednu po jednu kutlaču u žumanca, vratiti sve opet u lonac i kuvati dok ne provri konstanto mešajući sa žicom ručno ili mikserom. Kad provri kuvati 5 minuta na maloj temperaturi kod mene na 2-3 od 9, stalno mešajući. Ohladiti fil do sobne temperature.
Umućenom maslacu dodavati umućeni fil od žumanaca. Dodati umućenu slatku pavlaku i ručno izmešati kao belanca preklapajući odozdo na gore. Dodati 2 kašičice vanila ekstrakta.
Fil podeliti na pola. U jednu polovinu dodati istopljenu prohlađenu čokoladu, a drugi ostaviti.
Slaganje:
1. Kora
2. Nutella
3. žuti fil
4. čokoladni fil ostaviti da se stisne fil
5. šlag od slatke pavlake malo ohladiti u frižideru
6. mirror glaze hladan oko 25 C tj sobne temperature naneti na šlag isto u frižider i dekorisati po želji
7. dekoracija po želji ruže oko 150 ml slatke pavlake i malo kakaa
NAPOMENA:
*** Torta bez šlaga je visoka 4cm, ako želite još visočiju radite još jednu koru sa 4 belanca ali bez lešnika i nutele. Za fil poduplajte sve puta 2 i onda će biti baš visoka. Ovako sa šlagom bude oko 7cm.
* Slatku pavlaku sam koristila Meggle i za fil i dekoraciju, navela sam u g koliko ide u fil a ne u ml jer sam odjednom sve izmutila pa dodala
- Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
(coolinarka.com)
Nema komentara:
Objavi komentar