utorak

Kinder bueno torta

Sastojci :
Kora (28cm):

  •  4 belanca 
  •  4 kašike šećera 
  •  2 ravne kašike gustina  
  • 1 kašika ulja 
  •  1/2 kašičice praška za pecivo  
  • i još 80 g lešnika pečenih, oguljenih i krupno mlevenih ili sitnije seckanih  
  • 115g nutelle



Fil:

  •  4 žumanca  
  • 190g šećera  
  • 750ml mleka  
  • 80g gustina 
  •  40g puding od vanile Dolcela 
  •  150gmaslaca  
  • 150g čokolade 40 % kakaa 
  •  100g slatke pavlake  
  • i još: mirror glaze

Priprema :


Kora:
Svi sastojci da su sobne temperature.
Ugrejati rernu na 170 C (ventilator) ili 180 klasična rerna.
Sa malo soli umutiti mikserom belance u šne, paziti da ne pukne pena. Dodavati 1 po 1 kašiku šećera. Dodati u tankom mlazu ulje pri srednjoj brzini miksera. Prosejani gustin i prašak za pecivo dodati i ručno izmešati sa varjačom.
Ispečene, oguljene i ja stavim u secko isitnim na sitnije, rasporediti jednako na pleh koji je obložen papirom za pečenje i premazan hladnim margarinom. Preko lešnika rasporediti sneg od belanaca, poravnati i peći oko 15-20 minuta do tzv. suve čačkalice. Vruću koru polako prevrnuti na žicu za hlađenje pa odlepiti papir za pečenje i namazati nutelom preko lešnika. Ostaviti da se ohladi.

Fil:
Svi sastojci za fil da su sobne temperature.
Od mleka izdvojiti 2,25 dl, ostatak staviti da provri u lonac za kuvanje na pari.
Žumanca i šećer mikserom umutiti dok ne pobele. Gustin i puding prosejati i promešati sa 2,25 dl mleka, to polako dodati u žumanca svo vreme miksreom mutiti.
Kad mleko provri dodavati jednu po jednu kutlaču u žumanca, vratiti sve opet u lonac i kuvati dok ne provri konstanto mešajući sa žicom ručno ili mikserom. Kad provri kuvati 5 minuta na maloj temperaturi kod mene na 2-3 od 9, stalno mešajući. Ohladiti fil do sobne temperature.
Umućenom maslacu dodavati umućeni fil od žumanaca. Dodati umućenu slatku pavlaku i ručno izmešati kao belanca preklapajući odozdo na gore. Dodati 2 kašičice vanila ekstrakta.
Fil podeliti na pola. U jednu polovinu dodati istopljenu prohlađenu čokoladu, a drugi ostaviti.

Slaganje:
1. Kora
2. Nutella
3. žuti fil
4. čokoladni fil ostaviti da se stisne fil
5. šlag od slatke pavlake malo ohladiti u frižideru
6. mirror glaze hladan oko 25 C tj sobne temperature naneti na šlag isto u frižider i dekorisati po želji
7. dekoracija po želji ruže oko 150 ml slatke pavlake i malo kakaa
NAPOMENA:
*** Torta bez šlaga je visoka 4cm, ako želite još visočiju radite još jednu koru sa 4 belanca ali bez lešnika i nutele. Za fil poduplajte sve puta 2 i onda će biti baš visoka. Ovako sa šlagom bude oko 7cm.
* Slatku pavlaku sam koristila Meggle i za fil i dekoraciju, navela sam u g koliko ide u fil a ne u ml jer sam odjednom sve izmutila pa dodala

  • Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
(coolinarka.com)

Nema komentara:

Objavi komentar