srijeda

Lisnata rolad pita

Spolja hrskava a unutra fina, mekana, puna rolatića sa ukusom maslaca i sira, koji samo mame da se otkidaju...

Sastojci
Za testo:

    800 gr. brašna
    1 kockica (40 gr) kvasca
    2,5 dl toplog mleka
    1 dl ulja,abc sir
    1 dl kisele vode
    2 jajeta,jabuka
    2 kašičice šećera
    1 kašičica soli


Za premazivanje:

    200 gr maslaca
    200 gr krem sira
    1 kašičica soli,2l ulja
    jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji

Priprema:

1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Posebno izmeriti 800 gr. brašna.


2. U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke. Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.
3. Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.
4. Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta. Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem.
5. Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja.  
Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.
6. Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata. Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*, posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni. * napomena - prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče.

Posluživanje:



Recept je iz poslednjeg broja časopisa Dobra hrana, uz moje minimalne izmene. Pita nije
previše slana, ukoliko volite slanije, dodajte još malo soli. Isto tako, verujem da se može
napraviti i u slatkoj verziji - sledeći put bih maslac pomešala sa nutelom ili istopljenom
čokoladom, prilikom trećeg premazivanja, i onda isekla na rolatiće :))
  • Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
(coolinarika.com)


Nema komentara:

Objavi komentar