subota

Čokoladni kolač s prelivom

Potrebni sastojci:

250 g crne čokolade
6 jaja
250 g šećera
315 g pečenih i krupnije isjeckanih lješnika
kašika ruma

Za preliv:
100 g čokolade
50 g margarina

Način pripreme:



Čokoladu izlomite na kockice u vatrostalnu činiju, te stavite na lonac napunjen vodom. Kuvajte čokoladu na pari, uz stalno miješanje, dok se ne rastopi. Sklonite s lonca i ostavite da se prohladi. Mutite žumanca sa šećerom dok smjesa ne postane potpuno gusta. Potom dodajte rastopljenu čokoladu, lješnik, koji ste prethodno ispekli i krupnije nasjekli, i rum. Potom umiješajte čvrsto ulupana belanca, obavezno drvenom varjačom. Sipajte tijesto u podmazanu okruglu modlu, prečnika 23 cm, i pecite 50 minuta na 190 stepeni. Ostavite kolač u modli da se ohladi, zatim ga izvadite. Neposredno prije služenja pospite kolač šećerom u prahu. Za preliv dobro izmiješajte čokoladu i margarin, a zatim lagano špatulom nanesite preko kolača ili formirajte loptice koje ćete služiti uz nasječenu parčad kolača, piše Blic.

Pravila nagradne igre na linku : http://receptizsnova.blogspot.com/2015/03/pravila-nagradne-igre.html

Nema komentara:

Objavi komentar