petak

Sirće - Domaće jabukovo sirće - jednostavno


Šta reći za domaće jabukovo sirće, mnogo toga je već  poznato i rečeno, ima široku upotrebu, u ishrani, kao lijek, sredstvo za mršanje, čišćenje i sl. U ovom članku ću vam napisati kako se ono proizvodi,a postupak je vrlo jednostavan.

Priprema :

  • Potrebno je ubrati divlje jabuke, one su sitne i kisele, obicno su žute, a mogu biti i crvenkasto šarene, što je rjeđe u prirodi.
  • Jabuke oprati, barem u dvije vode, da se ukloni nečistoća, zatim samljeti na mašini za mljevenje, potom staviti u presu i iscijediti.
  • Ovako dobijen sok se stavi u veću posudu u mom slučaju plastično bure,jer uvijek pravim veće količine ,ali voditi računa da sok ima zrak,dakle da diše,nikako ga ne treba zatvoriti da dihtuje, jer usljed fermentacije može doći do pucanja zbog velikog pritiska.
  • Nakon sto je sok postavljen u bure,sad treba čekati da se desi vrenje,obično brzina vrenja zavisi od temperature,sto je temperatura veća vrenje se prije dešava,ali u svakom slučaju potrebno je par mjeseci. Kod mene se od jedne vrste jabuka sirće uredilo tek gotovo kroz godinu dana stajanja, ali je kvalitet ekstra.
  • Nakon što sok odradi,odnosno desi se vrenje, tako dobijeni sok se naziva sirće,i potrebno ga je procijediti, i pakovati u najbolje staklenu ambalažu,i spremno je za svakodnevnu upotrebu.
  Pratite nas na Facebook stranici, kliknite na Sličicu Sviđa mi se u gornjem desnom uglu.

Nema komentara:

Objavi komentar