Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

srijeda

Orahnjača



Prhko tijesto:
  • 400gr brasna
  • 200gr maslaca
  • 50gr secera
  • 2 zumanjka
  • 180gr kiselog vrhnja
  • 1 prasak za pecivo
  • naribana korica od 1-og limuna

Kremasto umutiti margarin sa zumanjcima i secerom(moze i vanilin secer),zatim umijesati vrhnje i naribanu limunovun koricu.

Brasno sa praskom za pecivo prosijati pa dodati u smijesu zumanjaka i secera..napraviti prhko tijesto.

Ostaviti na hladnom mijestu oko 30 minuta..ja nisam jer mi se zurilo,stajalo je u zamrzivacu dok sam napravila fil.




Fil:

  • 300gr mljevenih oraha
  • 250gr secera +vanilin secer
  • 1ooml vrelog mlijeka
  • 2 zlice ruma
  • 2 bijelanjka-napraviti cvrsti snijeg



Mlijeko pustiti da zavri,pa njime preliti mijesavinu oraha,secera,dodati rum i cvrsto tuceni snijeg,pa ostaviti da se prohladi.



Tijesto podijeliti na tri dijela,moze i dva ,ali ja vise volim na tri kako je i u originalu,jer se dobiju fine male orahnjace koje su jako lijepe za oko a ukusne za nebce.

Sada svaki dio tijesta razviti,koliko mozete,ali ne pretanko,jer ce pucati prilikom pecenja(meni jeste jedna pukla )premazati filom(koji otprilike isto podijelite na 3 dijela da bude podjenako fila u svim orahnjacama ),pa zarolati i staviti u tepsiju za pecenje.

Tako sve tri i stavite peci na 200C oko 30 minuta.

Pecene posuti prah secerom ili ohladite pa prelijte cokoladnom glazurom.

Dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar