Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

četvrtak

Domace ledene kokos kocke

Sastojci:

Za koru:

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

2 kašike kakaoa

1/2 praška za pecivo



Za šerbet:

2,5 dl vode

250 g šećera

1 vanil-šećer

Za fil:

8 dl mleka

6 kašika brašna

100 g šećera

100 g kokosa

250 g margarina

Za čokoladni preliv:

100 g čokolade za kuvanje

2 kašike mleka

2 kašike ulja

malo kokosa

Priprema:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera muteći dok se šećer ne otopi.

2. Potom dodavati jedno po jedno žumance mešajući sve vreme. Na kraju dodati kakao, mešavinu brašna i praška za pecivo te dobro izmešati varjačom kako bi se dobila ujednačena smesa.

3. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dok ne porumeni.

4. Dok se kora peče, pripremiti šerbet. Sjediniti vodu, šećer i vanil-šećer i kuvati dok se ne dobije re i sirup.

5. Toplu koru preliti mlakim sirupom.

Fil:

1. U manju šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.

2. Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom pa kuvati mešajuci sve dok se ne dobije željena gustina.

3. U ohla djenu smesu od brašna dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati kokos i polako promešati varjacom.



Finalni postupak:

1. Ohla djenu koru premazati pripremljenim filom a zatim je preliti glazurom od čokolade (otopiti čokoladu sa 2 kašike mleka i 2 kašike ulja). Posuti kokosom.

2. Kolač ostaviti da se ohladi u frižideru a potom ga iseći na kocke

Nema komentara:

Objavi komentar