3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
+
1 kg dunja (oko 250 ml negaziranog soka od naranče ili iscijeđeni limunov sok i voda)
oko 120 g šećera kristala
pola čajne žlice cimeta
Krema
600 ml mlijeka
2 praška za puding od vanilije
oko 5 žlica šećera
Premazivanje
izmiksani šlag
Dunje ogulite, režite ih na oko 3 mm debele ploške i stavljajte ih u posudu s narančinim sokom. Najbolje bi bilo da svaku dunju, odmah kad ju ogulite, narežete na ploške i stavite ih u sok - da ne pocrne.
Povremeno promiješajte dunje u soku
(soka nema dovoljno da ih sve prekrije, ali to nije ni potrebno, ako sve malo
promiješate, ploške neće pocrnjeti).
Možete upotrijebiti kupovni, negazirani
narančin sok, ili možete iscijediti limunov sok i pomiješati ga sa 200 ml
hladne vode i u to stavljati ploške dunja.
Nakon što ste sve narezane dunje dodali u posudu sa sokom, još
jednom ih promiješajte, i odmah ih ocijedite od soka u koji ste ih stavljali,
ne moraju se močiti u njemu.
Sok možete popiti:)
Lim (34 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje. Papir lagano
namastite i na njega složite sve ploške dunja. Ploške slažite gusto, da se malo
preklapaju – da biskvitna smjesa ne može proći između njih.
Nije potrebno «lijepo» slagati ploške dunja, na njih kasnije ionako
dolazi krema.
Po složenim ploškama dunja posipajte šećer (možete ga staviti više
ili manje), te cimet.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10-15
min. da ploške omekšaju.
Za to vrijeme pripremite biskvitnu smjesu.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i
lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom.
Lim s dunjama izvadite iz pećnice i odmah ih prelijte biskvitnom
smjesom.
Sve vratite u pećnicu i pecite kolač 15ak min.
Pečeni kolač ostavite da se hladi 5-10 min. Zatim ga istresite na
pladanj obložen papirom za pečenje (na lim s kolačem stavite papir za pečenje i
pladanj pa sve okrenite da kolač sklizne na pladanj – dunje trebaju biti gore,
s njih odlijepite papir za pečenje).
Kolač ostavite da se ohladi.
Za kremu, 100 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i praškom za
puding. 500 ml mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding.
Šećera možete staviti više ili manje,
ovisno o tome koliko su dunje kisele.
Ohlađeni kolač možete vratiti u lim u
kojem ste ga pekli (stavite ga u lim zajedno s papirom na koji ste ga
istresli). Ali budući da puding nije jako rijedak, kolač možete ostaviti i na
pladnju.
Vruću puding odmah rasporedite po hladnom kolaču.
Kolač stavite u hladnjak da se puding ohladi i stvrdne.
Kad se sloj od pudinga ohladi i stvrdne po njemu razmažite izmiksnai šlag. Kolač vratite u hladnjak da se sve dobro rashladi. Dobar tek :)
Izvor:umojojkuhinji2.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar