Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

nedjelja

Kolač 11 slojeva-bez jaja


Biskvit 1
100 g pšeničnog brašna
pola praška za pecivo
2 pune žlice kakaa
100 g pekmeza (od marelice, bez komada voća)
50 ml jogurta
50 ml mlijeka
1 čajna žlica ulja
Biskvit 2 i Biskvit 3 rade se zasebno - od iste količine sastojaka kao Biskvit 1

Krema
1 l vode i 500 ml sirupa od maline ili jagode (sok koji se priprema s vodom); ili može 1,5 l nekog crvenog voćnog soka od maline, višnje, itd.: može i gazirani i negazirani (u tom slučaju voda nije potrebna)
8 vrećica praška za puding od maline ili jagode
10 žlice šećera
2 šlag pjene + 200 ml hladnog mlijeka


Čokoladni sloj 1
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina/maslaca
3 žlice ulja
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Čokoladni sloj 2 i Čokoladni sloj 3 rade se zasebno - od iste količine sastojaka kao i Čokoladni sloj 1

Za Biskvit 1, u jednoj posudi pomiješajte 100 g brašna, pola praška za pecivo i 2 žlice kakaa.
U drugoj posudi izmiksajte 100 g pekmeza, 50 ml jogurta, 50 ml mlijeka i 1 čajnu žlicu ulja. Suhim sastojcima dodajte tekuće i sve dobro promiksajte.
Lim (otprilike, 38 cm x 24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 8 min. (ovisno o pećnici)
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Na isti način i od iste količine sastojaka ispecite Biskvit 2 te Biskvit 3.

Za Kremu, u posudi pomiješajte 1 l vode i 500 ml sirupa. Odvojite oko 400 ml i tu tekućinu pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Preostalih 1100 ml zakuhajte, pa u tome skuhajte pripremljenu smjesu, kao što inače kuhate puding.
(Ako upotrebljavate kupovni voćni sok, od 1,5 l oduzmite 400 ml i tu tekućinu pomiješajte s praškom za puding i šećerom, ostatak zakuhajte i skuhajte puding).
Skuhani puding ostavite da se ohladi.

Šlag pjenu iz vrećice dobro izmiksajte s hladnim mlijekom.
Umjesto šlag pjene, možete upotrijebiti i 200 ml biljnog šlaga (valjda može i slatko vrhnje, ali možda bi mu trebalo dodati kremfix ili želatinu, jer je ono vječito gnjecavo).

Ohlađeni puding izmiksajte pa mu postupno dodavajte izmiksnai šlag i sve dobro izmiksajte. Po potrebi, ako nije dovoljno slatko, možete dodati šećer u prahu (ili limunov sok, ako je previše slatko).

Za Čokoladni sloj 1, na pari otopite sve sastojke, smjesu ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi i zgusne.

Na pladanj stavite jedan ohlađeni biskvit i premažite ga dijelom puding-kreme. Na tu kremu rasporedite rastopljenu toplu čokoladu za Čokoladni sloj 1.

Pladanj stavite u hladnjak na, otprilike pola sata, da se čokoladni sloj stvrdne.

Dok se taj sloj stvrdnjava rastopite čokoladu za Čokoladni sloj 2 - sastojke otopite na isti način kao što ste ih otapali za Čokoladni sloj 1; smjesu ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi i zgusne.
Kad se Čokoladni sloj 1 (na biskvitu i kremi koje ste stavili u hladnjak, stvrdne) na njega namažite dio kreme, a na kremu rasporedite Čokoladni sloj 2. Pladanj stavite u hladnjak na, otprilike pola sata, da se taj čokoladni sloj stvrdne.

Dok se taj sloj stvrdnjava rastopite čokoladu za Čokoladni sloj 3 - sastojke otopite na isti način kao što ste ih otapali za prethodne Čokoladne slojeve; smjesu ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi i zgusne.
Kad se Čokoladni sloj 2 (na kolaču u hladnjaku) stvrdne na njega namažite dio kreme i poklopite trećim biskvitom.

Taj biskvit odozgo namažite dijelom kreme. Po toj kremi razmažite Čokoladni sloj 3.
Kolač stavite u hladnjak da se čokoladni sloj stvrdne.
Ostatkom kreme omažite kolač sa strane.

Kako bih ubrzala proces pripreme ja sam istovremeno stavila dva biskvita s kremom i čokoladnim slojem u hladnjak: na dva pladnja stavila sam ohlađene biskvite, svaki sam premazala dijelom kreme i na jednu kremu stavila sam Čokoladnu glazuru 1, a na drugi pladanj s biskvitom i kremom stavila sam Čokoladnu glazuru 2 – i to se istovremeno stvrdnjavalo u hladnjaku.
Kad se čokoladni sloj stvrdnuo, na taj sloj na jednom pladnju namazala sam dio kreme, na nju sam stavila drugi biskvit s kremom i čokoladom koji se stvrdnjavao u hladnjaku; na stvrdnuti čokoladni sloj odmah sam namazala kremu i na nju sam stavila treći biskvit, koji sam premazala kremom i na kremu sam odmah stavila Čokoladni sloj 3.

Dakle, kolač se sastoji od sljedećih slojeva (odozdo prema gore):
1. Biskvit 1
2. dio kreme
3. Čokoladni sloj 1
4. dio kreme
5. Biskvit 2
6. dio kreme
7. Čokoladni sloj 2
8. dio kreme
9. Biskvit 3
10. dio kreme
11. Čokoladni sloj 3
  • Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar