Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

petak

Maslenjak sa crnim i bijelim pšeničnim brašnom


Sastojci:

  1. 0,5 kg bijelog pšeničnog brašna
  2. 0,5 kg crnog pšeničnog brašna
  3. 250 grama kajmaka ( pola od toga istopiti, a pola će služiti za mazanje)
  4. voda
  5. so
Priprema:
  • Crno i bijelo brašno pomiješati i dodati so. Zatim ukuhati tijesto, te ostaviti ga da odstoji pola sata kako bi postalo mekano da bi se moglo razvlačiti. 
  • Razvući tijesto u što tanju jufku.
  • Nakon toga jufku motati tako da je prilagodite kalupu u kojem će se peći (u našem slučaju to je okrugla tepsija) te posipati sa rastopljenim kajmakom i uljem. Kada se smota, onda se postavi u tepsiju koja je prethodno nauljena i posuta sa malo kajmaka.

  • Staviti u zagrijanu rernu da se peče sve dok ne porudi, nekih 45 minuta, povremeno pregledati.
  • Kada je maslenjak pečen, vadi se iz rerne i zalije vrelom vodom u koju je prethodno dodano soli..
  • Nakon toga premazati maslenjak kajmakom i dodati prilog po želji
Vaš maslenjak je gotov, dobar tek.

Ako vam se svidio tekst molimo vas da nas podržite i pratite na Facebook stranici, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala

Nema komentara:

Objavi komentar