Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

subota

Djedovi brkovi



Tijesto :
  • 400gr brašna
  • 150gr maslaca-otopiti
  • 3 žumanjka
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • mlijeko -po potrebi,oko 100ml,mozda malo manje
  • 100gr šećera
  • 15gr svjezeg kvasca(7gr suhog)
  • limunova korica

Fil:
  • 3 bjelanjka
  • 100gr šećera
  • 200gr oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica ruma
  • pekmez od šljiva
  • nutella

-Ramutiti kvasac u malo toplog mlijeka i kašiku šećera,te malo brašna,ostaviti na stranu da se kvasac aktivira.
-Brašno prosijati u dublju zdjelu ili zdjelu od miksera ako cete u njoj raditi tijesto..ja radim tako jer tijesto umutim mikserom.
-U ostatak mlijeka dodati zumanjke,secer,otopljeni maslac,narendanu koricu limuna,vrhnje i aktivirani kvasac...sve lijpo umutiti,da se dobije kompaktno tijesto..doraditi rukom ,pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se udupla volumen.
-Orahe krupnije samljeti..ponekada mi treba vise oraha nego sto sam napisala,sve zavisi kako se samelju.
Nadoslo tijesto premijesiti,podijeliti na dva ili vise dijelova,opet zavisi koliko velike brkove hocete.
-Razviti pravougaonik i premazati najprije pekmezom od sljiva,zatim nutellom,saviti krajeve ka unutrasnjosti  ali ostaviti mali prolaz..znaci tijesto se NE dodiruje.
-Filom napunim taj prolaz ,poravanam i ostavim da se kolac malo odmori i naraste....nece puno ali mora malo odstojati prije pecenja.
-Ako zelite tijesto premazite zumanjkom,ali ne mora jer se odozgo posipa secerom ili prelije cokoladnom  glazurom.

1 komentar:


  1. strasno,kako ste neljubazni i sebicni...kako ste sebi dozvolili da uzmete sliku koju niste napravili?za recept razumijem ali slika je moje vlasnistvo ....

    OdgovoriIzbriši