Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

srijeda

Sarma sa orasima

Sastojci:


  • glavica kiselog kupusa                            
  • 4 ili 5 manjih glavica crvenog luka                
  • 1 šolja riže 
  • 2 kašičice mljevene paprike 
  • 10 g mljevenog bibera 
  • 2-3 bibera u zrnu 
  • 100 g mljevenih oraha 
  • 2-3 lista lovora 
  • 1 kašika brašna

Priprema :

  1. Odvojiti listove od glavice i ostaviti debelu žilu u sredini lista.Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan oprati ga u 2-3 vode.
  2. Luk sitno isjeckati i pržiti na vrelom ulju.Posoliti ga,ali ne mnogo vodeći računa koliko je slan kupus.Kada je luk ispržen,dodati rižu pa nastaviti pržiti.Miješati dane zagori.Dodati kašičicu mljevene paprike i još malo propržiti pa skinuti sa vatre.Zatim dodati mljeveni biber i mljevene orahe.
  3.  Listove kupusa puniti pripremljenom smjesom i praviti sarme.
  4. Na dno šerpe staviti ulje,pa listove kupusa a zatim redati sarme u krug.Između sarmi staviti lovorov list i biber u zrnu pa ih pokriti cijelim listovima kupusa.Sipati  toplu vodu pa sarmu kuhati na tihoj vatri dok kupus ne omeksa,povremeno dolijevajući malo tople vode.
  5. U tavu staviti 2-3 kašike ulja i kad se ugrije dodati brašno i pržiti dok ne porumeni.Potom dodati kašičicu mljevene paprike pa zapršku preliti preko sarme.Ostaviti da se jelo još malo prodinsta.
    Vaša sarma sa orasima je gotova, dobar tek. 

    Pridružite se našoj Facebook grupi klikom na Sličicu : Sviđa mi se u gornjem desnom uglu bloga.

Nema komentara:

Objavi komentar