Sastojci
-250 ml mlijeka
-1 kašičica šećera
-40 g svježeg kvasca
-500 g glatkog pšeničnog brašna
-500 g oštrog pšeničnog brašna
-1 vrećica praška za pecivo
-2 jaja
-2 jogurta (2 x 200g)
-3 kašike šećera
-3 kašike ulja
-1 kašičica soli
Priprema:
U posudici ugrijati 250 ml mlijeka, dodati kašičicu šećera i razmrvljeni kvasac. Promiješati i ostaviti na toplom mjestu da uzlazi.
U posudu za miješanje dodati obje vrste brašna i redom dodavati, prašak za pecivo, šećer, ulje i sol. Dodati jogurt i lagano ulupana jaja.
Na kraju dodati uzašli kvasac i miješati kuhačom dok se smjesa ne poveže.
Dalje mijesiti rukama dok se ne dobije glatko, čvrsto tijesto (po potrebi, ako se tijesto lijepi za ruke, dodati još malo brašna).
Zamiješano tijesto oblikovati u kuglu i staviti ga u najlonsku vrećicu, istisnuti zrak te vrećicu zavezati. Ostaviti u hladnjaku da tijesto odstoji 4 sata.
Nakon što se tijesto odmorilo, rezati količinu tijesta po potrebi i upotrebljavati po želji.
- Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
Namirnice.ba
Nema komentara:
Objavi komentar