Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

četvrtak

Muss čokoladna torta

Sastojci:

 Biskvit :

4 bjelanca 125 g šećera 125 g lješnika 25 g brašna

Čokoladni mus

4 žumanca 25 g šećera 100 ml slatke pavlak 300 g tamne čokolade ( 70 % ) 100 ml slatke pavlake 4 listova želatina 300 ml slatke pavlake


Preliv:
100 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
 50 g maslaca

Postupak :
Biskvit :
Ulupajte bjelanca dok ne dobijete čvrst snijeg . Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa
bjelancima. Lješnike sameljite . Pomiešajte ih sa brašnom i dodajte bjelancima . Pečite tortu u
kalupu od 24 cm u prečniku,na 180 stepeni C, 20-24 minuta.



Čokoladni mus :
Umutite žumanca , šećer i slatku pavlaku u šerpi .Stavite na paru da proključa i miešajte dok ne
postane svetla i gusta smeša. Uklonite sa vatre .
U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka . Uklonite šerpu sa vatre i dodati čokoladu .
Mešati dok se čokolada ne otopi pa krem pomešati sa prethodno napravljenim kremom od
žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne
dobijete gladak i gust čokoladni krem .
Potopiti želatin u hladnoj vodi 10 min . Procijediti vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj
rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da sedobro sjedine.
Neka čokoladni krem odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje.
Konačno ,umutite 300 ml slatke pavlake do guste kreme i dodajte malo po malo u čokoladni krem.
Pomešajte dobro sve da dobijtete glatku, ujednačenu mousse kremu .
Sipati gotov čokoladni mus preko biskvita . Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
Tortu prelijte, kada se skroz ohladi, čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete
otopiti na tiganju maslac, pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.

detsoteliv.no

Nema komentara:

Objavi komentar