Spolja hrskava a unutra fina, mekana, puna rolatića sa ukusom maslaca i sira, koji samo mame da se otkidaju...
Sastojci
Za testo:
800 gr. brašna
1 kockica (40 gr) kvasca
2,5 dl toplog mleka
1 dl ulja,abc sir
2 jajeta,jabuka
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
Za premazivanje:
200 gr maslaca
200 gr krem sira
1 kašičica soli,2l ulja
jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji
Priprema:
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Posebno izmeriti 800 gr. brašna.
2. U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke. Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.
3. Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.
4. Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta. Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem.
5. Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja.
Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.
6. Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata. Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*, posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni. * napomena - prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče.
Posluživanje:
Recept je iz poslednjeg broja časopisa Dobra hrana, uz moje minimalne izmene. Pita nije
previše slana, ukoliko volite slanije, dodajte još malo soli. Isto tako, verujem da se može
napraviti i u slatkoj verziji - sledeći put bih maslac pomešala sa nutelom ili istopljenom
čokoladom, prilikom trećeg premazivanja, i onda isekla na rolatiće :))
- Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
(coolinarika.com)
Nema komentara:
Objavi komentar