Potrebni sastojci:
3, 8 l mleka
1 ½ kašičica limunske kiseline u prahu
¼ kašičice tečnog sirišta
1 kašičica soli
Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, ulijte sirište i dobro promešajte. Primetićete da se mleko lagano počinje zgušnjavati, a primetićete i malene grudvice
Između 35-40C temperature mleko će biti poprilično gusto i vreme je da ugasite šporet, a moći ćete primetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.
Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće.
Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo.
Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke.
Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalasnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke.
U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.
Ponovite grejanje u mikrostalasnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.
Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu.
Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.
- Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
Izvor: lifepressmagazin.com
Nema komentara:
Objavi komentar