- 250 ml mljeka
- 100 ml tecnog vrhnja
- 30 g kvasca
- 1 velika kasika soli (12 g)
- 1 mala kasika secera
- 2 velike kasike margarina (50 g)
- 5 velikih kasika kisele pavlake (vrhnja)
- 600 g brasna
- 1 zumance za premazati
Priprema:
1 Mljeko, vrhnje i margarin stavite u jednu serpicu i malo zagrijte, ne smije biti prevruce, onako mlako.
2 Sad to prebaciti u plasticnu posudu u kojoj ce vam nadolaziti tjesto.
3 Dodati kvasac i malo secera, pa izraditi da se kvasac istopi.
4 Sad dodati brasno pomjesano sa soli i kiselo vrhnje, izradjivati rukama oko 3-4 minute da se dobije glatko tjesto koje se ne ljepi.
5 Ostaviti da se udupla volumen.
6 Sad pripremiti pleh oblozen papirom za pecenje.
7 Tjesto staviti na radnu povrsinu, bez kapi brasna raditi oblike po zelji, cvjetove, lepinjice, jezeve za najmladje sta vam padne na pamet.
8 Staviti na pleh, premazati zumancetom.
9 Ukljuciti pecnicu na 210°C da se malo zagrije i staviti peciva da se pecu dok fino ne porumene.
10 Jos vruca peciva pokriti malo vlaznom krpom, ne previse.
11 I kad prenoce ne gube nimalo ni mekocu a ni ukus.
- Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)
(coolinarka.com)
Nema komentara:
Objavi komentar