Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

četvrtak

Šareni burek od krompira i pilećih prsa


Sastojci za tijesto:
  • 1 kg brašna
  • voda
  • kašičica soli
Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pustiti da odstoji pola sata, kako bi se tijesto omekšalo da bi se moglo razvlačiti.

Fil :
  • 0,5 kg krompira
  • 0,5 kg pilećih prsa
  • glavica luka
  • so
  • biber
  • vegeta
  • ulje
Priprema fila: Krompir oguliti i isjeckati sitno,također i pileća prsa isitniti na kockice. Glavicu luka oguliti i isitniti. Navedene sastojke pomiješati i njima dodati začine te izmiješati,i fil je spreman.

Priprema pite: Tijesto razvuci,zati krenuti s jedne strane tijesta i početi redati uz rub fil, zatim ga urolati par krugova, te odvojiti urolovani fil od ostatka razvijenog tijesta. Urolovani fil poceti uvijati u krug ili neki drugi oblik zavisi od posude u kojoj se peče. I sve tako ponavljati dok se ne potroši fil i tijesto.
Pitu staviti da se peče pola sata na oko 250 stepeni,povremeno pregledati.
Pri kraju pitu izvaditi i zaliti zaljevom koji se priprema tako što se u vodu doda ulje i so, da prokuha, potom se pita zalije, i ponovo vrati u rernu na pečenje nekih 2-3 minuta ali na nižoj temperaturu, oko 100 stepeni.
Nakon toga pitu izvaditi, posuti istopljenim kajmakom i služiti.

Vaša pita je spremna,dobar tek.

Nema komentara:

Objavi komentar