Stranice

Slana jela

Slatka jela

Salate

Pića

Magazin

subota

Pita od višanja i griza


Sastojci :
-300 g margarina,
-700 g brašna,
-2 cijela jajeta i 2 žumanjceta,
-200 g šećera,
-1 kesica vanilin šećera,
-kora od limuna,
-0,5 dl mlijeka,
-1 šaka mljevenih oraha
-1 kg višanja (smrznutih, bez koštica),
-100 g griza,
-100 g šećera

Priprema:
-Pomiješati brašno sa omekšanim margarinom, dodati šećer, vanilin šećer, koru od limuna, jaja i mlijeko pa umijesiti glatko, meko tijesto. Mijesiti dok se ne prestane lijepiti za površinu stola.
-U šerpi na blagoj vatri grijati višnje, pa u tople umiješati griz i kuhati dok se ne pokupi sav sok. Dobro ohladiti pa dodati šećer.
-Pleh blago namazati margarinom, pa 3/5 tijesta rukom ravnomjerno rastanjiti po površini i na ivicama blago podići uz strane pleha. Po testu posuti malo mljevenih oraha.


-Preko tijesta rasporediti ohlađen fil od višanja, a preko njega ostatak tijesta i to na sljedeći način: Na pobrašnjenom stolu tijesto razviti prema veličini pleha, zatim ga namotati na oklagiju i prebaciti u pleh. Strane tijesta prstima pritisnuti, viljuškom izbockati pitu po cijeloj površini i namazati sa 1 bjelancem.

-Pita se peče na 200°-220° dok lijepo porumeni. Kad se dobro ohladi oštrim nožem izrezati na manje kocke i posuti šećerom u prahu.

Ako vam se sviđa tekst, molimo vas da nas podržite na Facebook-u, tako što ćete kliknuti na dugme Sviđa mi se, koje se nalazi u gornjem desnom uglu. Hvala vam puno, i dobar tek :)


2 komentara:

  1. Odlican recept, ja tako pravim i sa jabukama, makom, mada mi je testo lepse kada zamesim sa domacom masti, topi se u ustima..

    OdgovoriIzbriši
  2. Sviđa mi se...svakako cu isprobati..

    OdgovoriIzbriši